Verbied beurzen met levende dieren

Berichten

Op 19 september werd weer een reptielenbeurs gehouden te Houten. Hoewel we net herstellende zijn van een pandemie waarbij het verhandelen van verschillende diersoorten op een markt mede oorzaak van ontstaan en verspreiding was,  mag in Nederland weer een evenement plaatsvinden waarbij reptielen en andere exotische dieren uit de hele wereld onder stressvolle omstandigheden verhandeld mogen worden. Een veterinaire keuring is in de verste verte geen garantie voor het niet aanwezig zijn van ziekteverwekkers van de dieren. Immers dieren kunnen symptoomloze drager zijn, of nog in de incubatietijd van een ziekte verkeren. Stress maakt dieren gevoeliger voor ziekteverwekkers Door de aanwezigheid van verschillende diersoorten kunnen bovendien nieuwe mutaties van virussen ontstaan. We hebben gezien hoe moeilijk het is om het Covid19-virus onder controle te krijgen ondanks testen en vaccineren.

Behalve een gevaar voor de volksgezondheid wordt het dierenwelzijn voor deze dieren ernstig geschaad. Doordat ze verblijven in veel te kleine ruimtes, in een te drukke omgeving, willekeurig worden opgetild en aangeraakt, zijn deze dieren zowel tijdens de reis als tijdens de show onderworpen aan angst en stress. De slangen zijn opgerold en kunnen zich uren- en dagenlang niet uitstrekken.

Dierenartsen van Caring Vets zijn van mening dat deze markten in Europa, om te beginnen in Nederland, onmiddellijk verboden moeten worden vanwege de volgende redenen:

1.      Het welzijn en daarmee de gezondheid van de aangeboden dieren wordt ernstig aangetast. De dieren zitten permanent in een stress situatie door het transport en verblijf in overvolle, te kleine kooien, en het veelvuldig vangen en hanteren van de dieren door de handelaren.

2.      Dierenmarkten vormen een gevaar voor de volksgezondheid

3.      Door het organiseren van deze tentoonstellingen wordt het houden van deze dieren gepromoot. Caring Vets is van mening dat veel van deze dieren absoluut niet geschikt zijn als huisdieren. Iedere leek kan deze dieren op de beurs kopen. Er wordt zelfs reclame gemaakt:  sommige individuen zijn een ‘goedkope aanbieding’. Ook mensen die geen enkel idee hebben hoe deze dieren gehouden moeten worden, kunnen zo dieren in te kleine kooitjes kopen en misschien daarin blijvend huisvesten. Terwijl het in veel gevallen gaat om ‘huisdieren’ met zeer specifieke eisen. Kortom, deze beurs vormt een groot risico voor het welzijn van de dieren, zowel tijdens de show als na verkoop.

Wij maken ons ernstig zorgen en doen dan ook een dringend beroep op politici en bestuurders om markten met reptielen, amfibieën, of andere dieren onmiddellijk te verbieden. 

Caring Vets

Beelden gemaakt door World Animal Protection

De laatste berichten

09.06.24
Dierenarts & Praktijk

Uitnodiging: Caring Farm Vets gezocht!

Wij zien dat steeds meer landbouwhuisdierenartsen zich proactief inzetten voor het verbeteren van dierenwelzijn in de veehouderij. Wij gaan graag met deze collega’s in gesprek....
09.06.24
Dierenarts & Praktijk

Huiselijk geweld en dierenmishandeling

Van de vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld die huisdieren hebben, stelt 41 procent het vluchten gemiddeld met een jaar uit vanwege de huisdieren. Vooral honden...
04.06.24
Politiek & Wetgeving

Caring Movement genomineerd voor Deltaplan Veehouderij Award

De afgelopen weken heeft de Dierenbescherming en oproep gedaan aan koplopers in een diergerichte en duurzame veehouderij om zich op te geven voor de Deltaplan...