Caring Vets bestuur

Wil je als veterinair meer doen voor dierenwelzijn?
Heb je tijd om je expertise in te zetten? Ben je niet bang voor wat tegengas? 
Dan horen we graag van je!
Mail naar bestuur@caringvets.nl zodat we kunnen overleggen hoe jij kunt helpen! 

Met veterinaire groet, Caring Vets bestuur
Arabella, Servé, Nicole, Anja, Anne, Frederieke en René.

Bestuursleden

cropped-042A7362-CB58-4B88-9698-C6DCC0478D6A-e1615217615178.jpeg

Arabella Burgers

voorzitter

Hoewel ik op dit moment werkzaam ben als gezelschapsdierenarts, ben ik in 2011 afgestudeerd als dierenarts met de afstudeerrichting landbouwhuisdieren omdat ik het leven van de dieren in de bio-industrie wilde verbeteren. Tijdens de studie kwam ik er echter achter dat ik als individuele dierenarts te weinig voor deze dieren -die onder erbarmelijke omstandigheden worden gehouden- kon betekenen. De intensieve veehouderij kan immers niet aan de minimale behoeften van het dier voldoen, dus het hele syteem zal moeten veranderen! Dat gebeurt alleen als de maatschappij en de politiek hierover wordt geïnformeerd en geadviseerd.

In 2017 heb ik daarom zoveel mogelijk dierenartsen verzameld die zich met mij wilden uitspreken over de structurele schendingen van het dierenwelzijn in o.a de (intensieve) veehouderij. Caring Vets was hiermee een feit. “Tijd voor verandering.”

SERVE

Servé Smeets

vice-voorzitter

In 25 jaar dierenarts zijn (waarvan 20 jaar eigen gezelschapsdierenpraktijk) ben ik steeds bewuster geworden van de ambivalente houding van de mens ten opzichte van dieren. We houden van hun gezelschap, we sluiten- en eten ze op; we behandelen ze soms als mensen, en we gebruiken ze in pijnlijke experimenten met de dood tot gevolg. We kneden dieren naar onze behoeften.

Ook dierenartsen doen hier aan mee, werkend in een systeem waarin dieren zelf geen stem hebben. Daar waar de dierenarts net die stem kan zijn, helpt hij of zij bij het instandhouden van dit onrechtvaardige, ethisch onjuiste en uiteindelijk verwoestende systeem. Deze bewustwording wil ik als Caring Vet graag uitdragen.”

Fotolux_Schwartz_31-10-2020_LR-7098

Nicole de Schwartz

secretaris

Na mijn afstuderen in 1992 heb ik eerst een aantal jaar als paardendierenarts gewerkt, dit was mijn droom en de reden om diergeneeskunde te gaan studeren. Toen bleek dat dit niet de manier was waarop ik wilde werken ben ik hiermee gestopt. Daarna werd het een zoektocht en heb ik gewerkt op de Faculteit, bij een farmaceut, als gezelschapsdierenarts en voor de NVWA op Schiphol.

Sinds de oprichting van de ‘Caring Vets’ ben ik lid en heb ik de activiteiten gevolgd. Ik heb gezien dat de vereniging zich inzet om de vele dierenwelzijns-kwesties onder de aandacht te brengen. Daar ben ik blij mee. Laten we onze onze rol als dierenarts hierin oppakken en op basis van de kennis die we hebben het welzijn voor alle dieren verbeteren!

IMG_1916_Original

Anja Dijkstra

penningmeester

Voordat ik in 2003 afstudeerde in Utrecht als paardenarts heb ik jarenlang gewerkt met paarden. Na vele omzwervingen, letterlijk en figuurlijk, heb ik me toegelegd op (veterinaire) IT en dierenwelzijn.

Waarom Caring Vets? Ik hoop dat het grootste deel van de beroepsgroep het eens kan zijn met de stelling dat het belang van het dier op de eerste plaats zou moeten komen. Allerlei factoren en invloeden kunnen de uitvoering hiervan bemoeilijken, maar het blijft belangrijk om je als dierenarts uit te spreken.

Ik ben blij dat we met Caring Vets dierenwelzijns-issues aan de kaak kunnen stellen en ons samen met de leden kunnen inzetten voor het verbeteren van dierenwelzijn vanuit onze rol als veterinair.

cropped-cropped-anne-e1542581008685.jpg

Anne Hanssen

bestuurslid

In Nederland ben ik werkzaam geweest in diverse gemengde praktijken en als keuringsdierenarts voor vee en vlees. Daarnaast heb ik in diverse landen in Afrika, Azië en Europa gewerkt als consultant voor de veehouderij en als GD practicus.

Terug in Nederland was ik tot recent docent paraveterinair, LHD, Paard en Duurzaamheid. Ik vind het belangrijk dat Nederland een voorbeeld voor de wereld wordt op het gebied van dierenwelzijn in plaats van een vervuilende en dieronvriendelijke hoge agrarische productie.

Helaas is dat nog niet het geval, maar met Caring Vets gaan we daar een positieve bijdrage aan leveren!

cropped-WhatsApp-Image-2021-12-17-at-8.56.45-PM.jpeg

Frederieke Schouten

bestuurslid

Ik werkte van 2007 tot 2014 in een gemengde praktijk voor landbouwhuisdieren, met een voorliefde voor mijn werk als varkensdierenarts. Verbeteringen in de leefomstandigheden van vee in Nederland zie ik wel, maar het gaat veel te langzaam. Teveel vooruitgang wordt tegengewerkt in deze conservatieve sector. In de huidige gangbare veehouderij wordt er aan veel te veel simpele behoeftes van dieren niet voldaan en dat is schrijnend.

Als we dieren blijven gebruiken voor ons nut, wordt het tijd dat we dit met respect voor het dier en zijn behoeftes gaan doen. Daar wil ik me voor inzetten.

cropped-E80DD6CD-72F3-4986-A3D0-2B6D3AF1EA38.jpeg

Rene van der Luer

bestuurslid

Ik ben afgestudeerd in 1972, na zeven jaar wetenschappelijk medewerker Vakgroep vet. Pathologie zelfstandig als specialist vet. pathologie en als practicus gezelschapsdieren.

Overbevolking, verwoesting van ecosystemen en klimaat-verandering baren mij al jaren zorgen, daarom zet ik me actief in deze onderwerpen en aanverwante crises op de agenda te plaatsen bij onze medeburgers.

Natúúrlijk ben ik vanaf het begin lid van Caring Vets. Dierenleed en met name de wantoestanden in de bio-industrie zijn onderdeel en gevolg van een economisch systeem, dat alleen op groei is gebaseerd en dat de problemen die daardoor zijn ontstaan, met nog meer groei tracht op te lossen: een absoluut doodlopende weg en oorzaak van wereldwijde crises. Ik zal dus proberen klimaatverandering en aanverwante zaken steeds weer mee te wegen en op de agenda te plaatsen.