Uitbraak kattenziekte

Dierenarts & Praktijk

Waarschuw eigenaren en registreer met PETscan.

Dierenartsen worden opgeroepen om alert te zijn op een uitbraak van kattenziekte en katteneigenaren hiervoor te waarschuwen. Ook worden zij verzocht de diagnose via het PETscan-systeem te melden bij de faculteit Diergeneeskunde.

Het kattenziektevirus, ook feline panleukopenie-virus of feline parvovirus (FPV) genaamd, veroorzaakt ernstige, vaak bloederige diarree, uitdroging en sterfte bij katten. De Stichting Zwerfkatten Nederland ziet een toename van kattenziekte bij ongevaccineerde zwerfkatten en zocht contact met de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht om dierenartsen en dier-eigenaren te waarschuwen.

De Faculteit Diergeneeskunde wil kattenziekte in Nederland monitoren, bijvoorbeeld om gerichte adviezen te kunnen geven. Hierbij wordt de hulp gevraagd van dierenartsen in het land. Heeft u een kat in de praktijk waarbij u de diagnose kattenziekte heeft gesteld middels een antigeen sneltest of qPCR, registreer deze dan in het PETscan-systeem.

Snelle diagnostiek belangrijk

Mirjam Duijvestijn van het Veterinair Microbiologisch Diagnostisch Centrum van de faculteit legt uit waarom hoge alertheid is geboden: “Snelle diagnostiek is belangrijk om verspreiding van dit besmettelijke virus zo vroeg mogelijk te stoppen. Voor het diagnosticeren van kattenziekte bij katten is helaas geen sneltest beschikbaar, maar er kan gebruik gemaakt worden van een antigeen-sneltest voor canineparvovirus. Deze test, die op faeces gedaan kan worden, is niet gevalideerd voor FPV maar is wegens kruisreactiviteit wel bruikbaar. Als deze test positief is, de verschijnselen passend zijn, en de kat niet onlangs is gevaccineerd, is de uitslag betrouwbaar. De test is matig gevoelig en kan daarom ook wel eens infecties missen. De meest betrouwbare en gevoelige test is de qPCR test.”  

Ook huiskatten in gevaar

Het virus kan lang infectieus blijven in de omgeving. Daarom kunnen ook huiskatten besmet raken en ziek worden als deze onvoldoende of niet gevaccineerd zijn. Het advies is dan ook om elke kat te vaccineren tegen deze dodelijke ziekte. Na vaccinatie bouwt een kat doorgaans een goede en langdurige bescherming op. Diereneigenaren kunnen contact opnemen met hun dierenarts voor vaccinatieadvies. 

Ook andere infectieziekten zoals canine parvovirose en leptospirose besmettingen kunnen via PETscan gerapporteerd worden. Aanmelden en registratie is gratis. PETscan is geïntegreerd in het praktijkmanagementsysteem Animana en Viva online. Is uw praktijk nog niet aangesloten op PETscan, registreert u zich dan nu hier.

Alvast bedankt voor uw hulp!

De laatste berichten

07.07.24
Opleiding & Onderzoek

Caring Congres 2024: 1000 Caring Actions!

Duizend acties geven een positieve impuls aan nog meer acties…handelingen waarmee we de wereld een stukje beter kunnen maken voor mens en dier, waarmee we het...
19.06.24
Opleiding & Onderzoek

Caring College faculteit diergeneeskunde

Caring Vets werd uitgenodigd om op donderdag 13 juni een middag onderwijs te verzorgen voor vijfdejaars studenten diergeneeskunde. Binnen anderhalve week werd een inspirerend programma...
09.06.24
Dierenarts & Praktijk

Uitnodiging: Caring Farm Vets gezocht!

Wij zien dat steeds meer landbouwhuisdierenartsen zich proactief inzetten voor het verbeteren van dierenwelzijn in de veehouderij. Wij gaan graag met deze collega’s in gesprek....