Dierenartsen waarschuwen: koop geen kortsnuitige kat

Dierenarts & Praktijk

Kortsnuitige kattenrassen – zoals de Perzische kat en de exotisch korthaar – zijn zo ver doorgefokt dat ze ernstig lijden onder tal van fysieke en erfelijke aandoeningen. Veel dieren hebben pijnlijke oogziektes, kijken scheel en zijn constant benauwd. Caring Vets publiceerde hier al eerder een statement over. Eigenaren zijn vaak niet goed geïnformeerd en krijgen daardoor onverwachts te maken met dure medische behandelingen. Dierenartsen en dierenwelzijnsorganisaties starten deze week een campagne om consumenten te waarschuwen voor de vele gezondheidsproblemen van kortsnuitige katten.

Dierenartsen zien veel doorgefokte dieren

Het is in Nederland verboden om dieren te fokken met een te korte snuit. Voor kortsnuitige honden zijn er inmiddels duidelijke fokregels maar die zijn er nog niet voor katten. Er worden in Nederland nog altijd veel katten gefokt en verkocht met te korte snuiten. Door hun ongezonde bouw belanden veel van deze mismaakte dieren op de behandeltafel van de dierenarts.

Janneke Moedt van Caring Vets: “Als kattendierenarts leg ik aan eigenaren uit dat katten met te nauwe neusgaten niet snurken zoals honden, maar dat ze wel degelijk benauwd zijn en daarom vaak zo rustig zijn en veel slapen. De meeste Perzische katten hebben bovendien pijnlijke oogaandoeningen door hun afwijkende korte schedel met uitpuilende ogen.”

Hoge kosten voor korte snuiten

Een kortsnuitige kat kost in aanschaf al gauw rond de 1.000 euro. Kelly Kessen, dierenarts bij Stichting Dier&Recht: “Meestal realiseert een eigenaar zich niet dat zo’n kat vaak meerdere operaties nodig heeft. Het gaat bijvoorbeeld om operaties aan het gebit, behandelingen van oogproblemen en correcties van neusplooien. De kosten kunnen al snel oplopen tot het viervoudige van de aankoopprijs. Maar de hoogste prijs betaalt de kat zelf, die levenslang lijdt onder het ongezonde uiterlijk.”

Europese samenwerking

Nederlandse en Europese dierenartsen werken nauw samen met nationale en internationale dierenwelzijnsorganisaties om de gezondheid van kortsnuitige dieren ook in andere landen te verbeteren. Karin Hoogendijk, dierenarts bij de Nederlandse dierenartsvereniging KNMvD en FECAVA (Europese federatie voor dierenartsen): “De slechte gezondheid van kortsnuitige huisdieren is een wereldwijd probleem, daarom zijn er ook Engelse versies van onze website en informatiepakketten. Zo helpen we lokale organisaties om het onderwerp onder de aandacht te brengen in hun eigen land.”

Initiatiefnemers en onderschrijvingen

De oproep is een initiatief van Europese dierenartsen (FECAVA), dierenartsen van de beroepsgroep KNMvD, Caring Vets en dierenwelzijnsorganisaties Dier&Recht, DierenLot, Hondenbescherming en de Sophia-Vereeniging. De oproep wordt onderschreven door grote dierenartsketens als AniCura, Ranzijn dierenarts, Evidensia, Dierenbescherming, Dierencoalitie en bijna honderd andere organisaties, waaronder buitenlandse organisaties als GAIA en de Noorse dierenbescherming.

Een volledig overzicht van de organisaties die de campagne ondersteunen treft u hier aan.

De laatste berichten

07.07.24
Opleiding & Onderzoek

Caring Congres 2024: 1000 Caring Actions!

Duizend acties geven een positieve impuls aan nog meer acties…handelingen waarmee we de wereld een stukje beter kunnen maken voor mens en dier, waarmee we het...
06.07.24
Dierenarts & Praktijk

Uitbraak kattenziekte

Waarschuw eigenaren en registreer met PETscan. Dierenartsen worden opgeroepen om alert te zijn op een uitbraak van kattenziekte en katteneigenaren hiervoor te waarschuwen. Ook worden zij verzocht de diagnose via het PETscan-systeem te melden bij de faculteit Diergeneeskunde....
19.06.24
Opleiding & Onderzoek

Caring College faculteit diergeneeskunde

Caring Vets werd uitgenodigd om op donderdag 13 juni een middag onderwijs te verzorgen voor vijfdejaars studenten diergeneeskunde. Binnen anderhalve week werd een inspirerend programma...