Handelsverbod op dieren die in Nederland volgens de wet niet gefokt mogen worden

Politiek & Wetgeving

Caring Vets stelt, dat voor het welzijn van dieren het noodzakelijk is een wettelijk handelsverbod in te stellen voor dieren die in de Nederland volgens de wet niet gefokt mogen worden.

Verboden te fokken, maar verhandelen mag wel?

In Nederland is het bijvoorbeeld verboden met kortsnuitige honden en katten te fokken. Het verhandelen van deze dieren is echter niet verboden. Dat betekent dat honden en katten die volgens de wet niet gefokt mogen worden toch kunnen worden verkocht! Op handelsplatforms als Marktplaats worden dergelijke dieren in grote getale aangeboden. Marktplaats doet hier niets tegen, omdat de handel niet verboden is.
Verkopen mag dus het fokken en importeren van zieke dieren gaat door
Zowel Nederlandse als buitenlandse fokkers en handelaren bieden deze dieren daarom nog altijd volop aan. Omdat deze dieren alsnog verkocht mogen worden, worden ze ook nog steeds volop gefokt en geïmporteerd. Dit komt dierenwelzijn niet ten goede, een zeer kwalijke zaak.

Wetshandhaving lastig
In aanvulling op artikel 3.4 BHVD over fokken van gezelschapsdieren is er wetgeving nodig die het verhandelen van illegaal gefokte dieren verbiedt. Dat is bijvoorbeeld mogelijk door het door de Sophia Vereeniging opgestelde wetsvoorstel, reden waarom Caring Vets haar steun daarvoor uitspreekt en een dringend beroep doet op onze beleidsmakers! Verbied de handel in dieren die in Nederland niet gefokt mogen worden.

De laatste berichten

15.04.24
Politiek & Wetgeving

Position Paper Onbedwelmde Slacht 2024

Lees hier het volledige document
08.04.24
Dierenarts & Praktijk

Caring Movement genomineerd voor Deltaplan Veehouderij Award

De afgelopen weken heeft de Dierenbescherming en oproep gedaan aan koplopers in een diergerichte en duurzame veehouderij om zich op te geven voor de Deltaplan...
04.04.24
Politiek & Wetgeving

Oproep handels- & houdverbod

Alleen een fokverbod voor dieren met schadelijke uiterlijke kenmerken lost de gezondheids- en welzijnsproblemen niet op. Daarvoor is het noodzakelijk dat het fokverbod wordt aangevuld...