Artikel Caring Vets werkgroep Gezelschapdieren in Dieren Mijn Lifestyle magazine (MediaplanetNL)
Eindelijk…een nieuwe huisgenoot! De kleine pup buitelt door het huis, haalt kattenkwaad uit en zorgt voor vreugde en plezier, precies zoals we wilden! Hij heeft alleen wel vaak vieze oogjes en snurkt veel. En als het warm is, kunnen we niet zo lang lopen.
Franse bulldog of mopshondje
Komt u dit bekend voor? Kans dat u, of iemand in uw omgeving, een mopshond of een Franse bulldog heeft. Fantastische, karaktervolle honden! Helaas met een groot nadeel: ze zijn gefokt op hun “schattige” uiterlijk: plat gezicht, grote bolle ogen, een brede, korte schedel en een kort gedrongen lichaam.
Waarom is dat een nadeel? Wel, doordat de snuit erg kort en plat is, worden de luchtwegen “in elkaar gedrukt” en is er weinig ademruimte; ze hebben het benauwd. Daardoor hijgen deze dieren snel, ook als het nog niet zo warm is. Ook puilen de ogen uit en ontsteken snel. Er zijn veel diepe plooien op het hoofd die vaak ontsteken en de haartjes op die plooien prikken in hun ogen.
Door de gedrongen bouw van deze rashonden zijn er bovendien pijnlijke wervelafwijkingen, hebben ze knieschijfproblemen en kunnen deze dieren vaak niet eens normaal geboren worden, waardoor een keizersnede noodzakelijk is.
Dierenartsen willen af van dieren met een te korte snuit
Het door de mens gewenste uiterlijk is een groot nadeel voor deze honden. Daarom spreken dierenartsen wereldwijd zich uit. Ze vragen aandacht voor dit probleem en willen dat het verandert. Een dier kan altijd ziek worden – daarvoor hebben we dierenartsen! – maar nu worden honden en katten op voorhand “ziek” gefokt. Dierenartsen weten dat dit anders kan en vinden dat het anders moet.
Zo worden fokkers en fokverenigingen er op aangesproken om meer op gezondheid en niet puur op uiterlijke kenmerken te fokken. Dit is echter een langdurig en moeizaam proces. Ook bedrijven gebruiken vaak kortsnuitige honden in reclames zonder te weten dat ze adverteren met in potentie zeer zieke dieren en worden daarop door ons geattendeerd.
Zoek je zelf een pup: let op gezondheid
Als (toekomstig) eigenaar is het belangrijk om goed op te letten bij de aanschaf van een pup. Zo voorkom je veel dierenleed, veel verdriet om een zieke pup én veel dierenartskosten. Let bijvoorbeeld op de grootte van de neusgaten van de pup, maar ook van de ouderdieren.
Zijn de openingen goed zichtbaar, of zijn die nauwelijks te zien? Is er sprake van een duidelijke neus, of is die zo afgeplat dat die bijna niet verder reikt dan de oogbollen? Raken de huidplooien in het gezicht bijna de ogen? In het algemeen: hoe meer het hoofd van de hond in zijn uiterlijk op zijn voorouder de wolf lijkt, hoe minder kans op problemen en hoe groter de kans op een lang en gelukkig leven.
Bij een hond die je continu, ook in rust, hoort ademen, snurken of zelfs rochelen kun je ernstige problemen verwachten. Zo zeer zelfs dat op jonge leeftijd al meerdere operaties nodig zijn!
De kortsnuitige rassen kennen door hun kenmerkende uiterlijk dus veel problemen. Helaas blijven erfelijke gezondheidsproblemen niet alleen tot deze kortsnuitige rassen beperkt. Veel andere rashonden kennen ook erfelijke problemen, zoals epilepsie, hartaandoeningen of aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Alleen een omslag in de zienswijze van (toekomstige) diereigenaren en fokkers zal zorgen voor een structurele verandering.
Een oplossing voor deze door inteelt verkregen problemen, is het inkruisen van andere rassen. Helaas ondervindt dat echter veel weerstand bij fokverenigingen. Een project dat zich desondanks wel duidelijk richt op het fokken van gezonde honden is bijvoorbeeld Cupidog (www.cupidog.nl).
Levenslust versus uiterlijk
Een pup moet vooral blij ronddartelen. De pup kijkt niet in de spiegel en geeft niets om zijn uiterlijk. De nieuwe baasjes dienen vooral veel plezier en geen zorgen, onvoorziene kosten of zelfs verdriet te hebben om hun nieuwe huisgenoot. Het helpt om goed na te denken en jezelf in te lezen voor de aanschaf van een pup. Neem ook eens een kijkje in het asiel!
Ga voor vragen naar uw dierenarts, die u zeker kan helpen bij het uitzoeken van een vrolijke en gezonde huisgenoot!