Europees Hof staat verbod op onbedwelmde slacht toe!

Berichten

Op 10 sep 2020 ontving het Hof van Justitie van de Europese Unie een uitspraak van Advocaat-Generaal Hogan dat het Belgische verbod op onbedwelmde slacht mogelijk in strijd zou zijn met de Europese wet en dat onbedwelmde slacht op religieuze gronden een uitzonderingspositie moet blijven houden.

Eurogroup for Animals liet met spoed grootschalig onderzoek in 24 Europese landen uitvoeren naar de mening van burgers over dit onderwerp, om aan te bieden aan het Hof van Justitie om te voorkomen dat dit, voor dierenwelzijn, desastreuze advies overgenomen zou worden, en met succes!

Het Europese Hof van Justitie heeft dit advies niet overgenomen! Hiermee is het Belgische verbod op onbedwelmde slacht legaal en is een verbod in overige EU-landen ook toegestaan.

Lees hier meer

Dit onderzoek is zeer belangrijk gebleken in de strijd tegen onbedwelmd slachten. Caring Vets is verheugd om als Eurogroup for Animals-lid 6.400 euro hieraan te hebben bijgedragen. Dank aan allen die hebben gedoneerd.


Het is in Europa wettelijk verplicht om dieren te bedwelmen voor de slacht. Er bestaat echter een uitzondering voor religieus slachten, waardoor in Europa jaarlijks honderdduizenden dieren op een uiterst pijnlijke en stressvolle manier aan hun einde komen. Dierenartsen zijn het erover eens dat onbedwelmd slachten een onnodige en zeer ernstige aantasting van het dierenwelzijn veroorzaakt, de standpunten van Caring VetsKNMVD en FVE laten daar geen twijfel over bestaan. 

Er zijn al manieren om dieren te verdoven die niet in strijd zijn met religieuze eisen en die ook al gebruikt worden (reversibel, bijvoorbeeld elektrisch). Inmiddels is er een verbod op onbedwelmde slacht in vijf lidstaten (Denemarken, Zweden, Finland, België en Slovenië). 


De resultaten van het onderzoek

De laatste berichten

09.06.24
Dierenarts & Praktijk

Uitnodiging: Caring Farm Vets gezocht!

Wij zien dat steeds meer landbouwhuisdierenartsen zich proactief inzetten voor het verbeteren van dierenwelzijn in de veehouderij. Wij gaan graag met deze collega’s in gesprek....
09.06.24
Dierenarts & Praktijk

Huiselijk geweld en dierenmishandeling

Van de vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld die huisdieren hebben, stelt 41 procent het vluchten gemiddeld met een jaar uit vanwege de huisdieren. Vooral honden...
04.06.24
Politiek & Wetgeving

Caring Movement genomineerd voor Deltaplan Veehouderij Award

De afgelopen weken heeft de Dierenbescherming en oproep gedaan aan koplopers in een diergerichte en duurzame veehouderij om zich op te geven voor de Deltaplan...