Discussieavond VetInvolved & Veterinaire Veefokkersclub ‘De Uithof’

Opleiding & Onderzoek

Op dinsdag 11 juni organiseerden VetInvolved en Veterinaire Veefokkersclub ‘De Uithof’ een discussieavond over de ‘restproducten’ in de intensieve veehouderij. 

Caring Vet Frederieke Schouten was als spreker uitgenodigd om het welzijn van vleeskalveren onder de aandacht te brengen en daarmee de ethische aspecten van de selectie op melktypische koeien in te leiden. Wouter Bruins (mede-oprichter van In Ovo) sprak over de problematiek van de eendagshaantjes en Tom van den Hurk (geitenhouder, LTO vakgroep geitenhouderij) sprak over het welzijn van bokjes.

Na afloop was er een ethische discussie over deze restdieren onder leiding van Maite van Gerwen (projectcoördinator CenSAS) volgens de Disney-methode. Studenten mochten daarbij vrijuit dromen wat hun ideaalbeeld zou zijn om de problemen op te lossen en dat leverde mooie ideeën op als laboratoriummelk (‘maar je moet er ook kaas van kunnen maken’), plantaardige eieren en hermafrodiete kippen.

In een tweede gespreksronde kwam de realiteit om de hoek kijken en mochten voor het eerst de bezwaren op tafel komen. Toch bleven er genoeg oplossingen over: dubbeldoelkoeien, stieren en bokken afmesten op het melkveebedrijf, meer plantaardige voeding, duurmelken (misschien ook bij koeien?), gesekst sperma en het sexen van de eieren op dag nul werden gezien als diervriendelijke en realistische toekomstbeelden. Ook aan de marketing werd gedacht met slogans als ‘Geen gemok, eet een bok’ en ‘Respeggt voor de haantjes’.

Caring Vets juicht het toe dat dit soort onderwerpen binnen de beroepsgroep zoveel mogelijk worden besproken. We komen dan ook graag als sprekers langs om een bijdrage te leveren.

Veel dank aan de studenten voor het organiseren van deze belangrijke thema-avond!

 

 

Foto’s ©VetInvolved

De laatste berichten

24.04.23
Opleiding & Onderzoek

Wereldproefdierendag 2023

Caring Vets is een vereniging van dierenartsen die zich primair inzet voor het welzijn van dieren. Caring Vets is van mening dat het welzijn van...
28.03.23
Politiek & Wetgeving

Advies Provinciale Staten

Caring Vets heeft een advies brief naar alle provincies gestuurd inzake dierenwelzijn.
23.03.23
Politiek & Wetgeving

Van Landbouwakkoord naar Voedselakkoord

Als Caring Farmers, Caring Vets en Caring Doctors zetten wij ons in voor een gezonde aarde. We maken ons zorgen om het voedselsysteem van nu,...