Discussieavond VetInvolved & Veterinaire Veefokkersclub ‘De Uithof’

Opleiding & Onderzoek

Op dinsdag 11 juni organiseerden VetInvolved en Veterinaire Veefokkersclub ‘De Uithof’ een discussieavond over de ‘restproducten’ in de intensieve veehouderij. 

Caring Vet Frederieke Schouten was als spreker uitgenodigd om het welzijn van vleeskalveren onder de aandacht te brengen en daarmee de ethische aspecten van de selectie op melktypische koeien in te leiden. Wouter Bruins (mede-oprichter van In Ovo) sprak over de problematiek van de eendagshaantjes en Tom van den Hurk (geitenhouder, LTO vakgroep geitenhouderij) sprak over het welzijn van bokjes.

Na afloop was er een ethische discussie over deze restdieren onder leiding van Maite van Gerwen (projectcoördinator CenSAS) volgens de Disney-methode. Studenten mochten daarbij vrijuit dromen wat hun ideaalbeeld zou zijn om de problemen op te lossen en dat leverde mooie ideeën op als laboratoriummelk (‘maar je moet er ook kaas van kunnen maken’), plantaardige eieren en hermafrodiete kippen.

In een tweede gespreksronde kwam de realiteit om de hoek kijken en mochten voor het eerst de bezwaren op tafel komen. Toch bleven er genoeg oplossingen over: dubbeldoelkoeien, stieren en bokken afmesten op het melkveebedrijf, meer plantaardige voeding, duurmelken (misschien ook bij koeien?), gesekst sperma en het sexen van de eieren op dag nul werden gezien als diervriendelijke en realistische toekomstbeelden. Ook aan de marketing werd gedacht met slogans als ‘Geen gemok, eet een bok’ en ‘Respeggt voor de haantjes’.

Caring Vets juicht het toe dat dit soort onderwerpen binnen de beroepsgroep zoveel mogelijk worden besproken. We komen dan ook graag als sprekers langs om een bijdrage te leveren.

Veel dank aan de studenten voor het organiseren van deze belangrijke thema-avond!

 

 

Foto’s ©VetInvolved

De laatste berichten

12.03.24
Dierenarts & Praktijk

Vragenlijst voor eigenaren kortsnuiten

Beste collega’s, Deze vragenlijst is onderdeel van het onderzoek dat Novi Mores doet in opdracht van het ministerie van LNV onderzoek. Het doel is om...
12.03.24
Politiek & Wetgeving

Oproep aan de leden van de Tweede Kamer: Stem vóór Dierwaardige Veehouderij    

Als dierenartsen van de vereniging Caring Vets voelen wij niet alleen een professionele, maar ook een persoonlijke verantwoordelijkheid ons uit te spreken over de recente...
11.03.24
Politiek & Wetgeving

Evenementen en dierenwelzijn

Caring Vets heeft middels een brief aan de gemeente een reactie gegeven op de Driekoningentocht en de intocht tijdens Carnaval die recent in Den Bosch...